woensdag 1 maart 2017

Boekverslag Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter

Alex van Galen

Samenvatting
Aan het eind van de Gouden Eeuw is het diep verscheurde Nederland al vele jaren in een bittere oorlog verwikkeld met aartsrivaal Engeland. Ondanks de grote overmacht weet admiraal Michiel De Ruyter op zee een aantal spectaculaire overwinningen te behalen. Ondertussen probeert zijn vrouw Anna haar gezin te beschermen voor een dreigende burgeroorlog. Als Michiels successen hem in de ogen van de machthebbers te populair maken, komen hij en Anna voor een noodlottige keuze te staan.

Boekverslag Nathan Sid

https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/8/9/4/4/1001004007514498.jpgNathan Sid
Adriaan van Dis
In vergelijking met andere boeken die ik heb gelezen vond ik dit boek helemaal niks omdat het verteld wordt vanuit de 3e persoon. Ik vind door die manier van schrijven dat het verhaal een stuk minder goed overkomen dan een verhaal vanuit een ik-perspectief zoals mijn vorige boek. Het vorige boek dat ik heb gelezen heette Het Instituut en vond ik door de manier van schrijven veel makkelijker om te lezen.


Samenvatting

Nathan Sid woont in een groot huis, in dit huis zitten nog 4 andere families, ze zijn allen afkomstig uit Indonesië.
Er hangt een erg Indische sfeer, het ruikt naar Indisch eten en er hangen veel Indische dingen. Nathan drinkt veel karnemelk, omdat hij veel last heeft van pukkels en uitslag op zijn huid en karnemelk heeft als werking dat het bloedzuiverend werkt. Ook gaat hij vaak met zijn moeder naar een gebedsgenezer, maar Nathan wordt daar nerveus van en hij krijgt nog meer uitslag en pukkels. Het Indische eten thuis kan Nathan nooit verdragen, dus eet hij altijd iets anders. Zijn vader sloeg hem vaak, hij sloeg Nathan als er hem iets niet zinde. Als Nathan naar school gaat, kocht hij drop van het geld dat bedoeld was voor karnemelk. Zijn vader kreeg dit door, en verbood Nathan om nog in de snoepwinkel te komen. Nathan denkt ik word vegetariër, dit heeft weer een ruzie aan tafel tot gevolg. Nu gaat hij ook vaker naar mevrouw Tengbergen, zij is ook vegetarier. Nathan heeft ook vaak ruzie met zijn zussen, al die ruzies komen omdat Nathan in Nederland is geboren en niet zoals zijn zussen in Indonesië, dus hij heeft niet hetzelfde meegemaakt zoals de rest van de familie in Indonesië geleefd hebben, hij voelt zich een buitenstaander.
Er zijn verkiezingen in aantocht, Nathans vader kon zich hier echt boos over maken, omdat de socialisten niet het KNIL-salaris willen uitbetalen van de oorlog in Indië. Oom Nathan is ook een socialist, Nathan voelt zich tot zijn oom aangetrokken, omdat hij een vrij en los gedrag heeft. Nathan wil graag blokfluit spelen, vader koopt een blokfluit voor Nathan, hij koopt het in ruil voor zijn trouw ring, maar onder 1 voorwaarde elke dag oefenen.
Nathans ouders zijn niet rijk, maar zijn vader wil er wel een goed en vrij deftig leven op na houden, terwijl ze arm zijn. Nathan stelt zichzelf vragen naar aanleiding van een boek. Hij vraagt zichzelf af of hij een wees is? En of dit wel zijn eigen ouders zijn? Op een dag sterft Nathans vader, vanwege zijn slechte en zwakke hart. Nathan mocht niet naar de begrafenis dat vond zijn moeder te eng. Zijn moeder vertelt nu, dat zijn vader vroeger veel is geslagen en weinig liefde van zijn ouders kreeg. Dit maakt indruk op Nathan. Hij moet er nu zelf voor zorgen om zijn slechte eigenschappen de baas te worden, want hij wil niet zo zijn als zijn vader. Hij vraagt zich zelf af: hoe moet ik dit doen?
Bron: anoniem(maart 2001)Boekverslag Nathan Sid,Scholieren.com
Ik heb deze samenvatting gekozen omdat ik door deze samenvatting het boek beter kan begrijpen.

Opdracht A. Perspectief
Scene 1:
Ergens midden in het verhaal gaat Nathan op een middag naar het treinspoor/perron van de stoomtram genaamd Bello. Daar komt hij Wijkie tegen, een wat nare man omdat hij net bezig was met het plukken van een kip. Als Nathan naar hem toe loopt om hallo te zeggen rukt Wijkie zomaar de kop van de kip eraf. Dat vond Nathan verschrikkelijk en rent snel weg, Nathan is namelijk een fanatiek vegetariër.
Dit fragment word verteld vanuit de 3e persoon. Ik vind het fijner als een verhaal word verteld vanuit een ik-perspectief(1e persoon)
Op een dag ging ik wandelen en besloot weer eens naar Bello te gaan, een oude stoomtram. Toen ik daar aankwam zag Wijkie zitten bij een paal druk bezig meet een kip. Eenmaal aangekomen bij Wijkie rukte hij plotseling de kop van kip eraf. Ik vond dat zo verschrikkelijk! Ik ben meteen weg gerent richting de duinen. Ik houd van dieren en ik kan er gewoon niet tegen als een mens een dier mishandeld.
Omdat ik het boek heel moeilijk vond en er bijna niks van begrepen heb, kon ik niet nog een andere scene herschrijven ik heb mijn best gedaan maar ik kon niks vinden dat een  beetje geschikt was.



Boekverslag Kinderjaren

https://static.bruna.nl/_img/scale.rb?img=Bruna-B2C-Site/-/Bruna/nl_NL/images/product/l/front/8/0/3/9789041416803.jpg&w=265&h=420Kinderjaren
Jona Oberski
Omdat dit boek in de ik-persoon is geschreven vind ik hem niet moeilijk om te lezen en was ik ook al snel klaar met lezen. Jona Oberski verteld dit verhaal vanuit de ogen van een joods jongetje van 8 uit Amsterdam. Omdat dat jongetje in het verhaal sommige dingen niet begrijpt maar jij wel is boek best wel heftig. Ondanks dat dit een niveau 2 boek is vind ik hem heel erg makkelijk om te lezen vergeleken andere boeken die ik heb gelezen van niveau 2.
Samenvatting
 I
Het boek gaat over een jongetje van Joodse afkomst. Met zijn vader en moeder woont hij in Amsterdam. Op een dag worden hij en z’n moeder per ongeluk naar Westerbork gestuurd. Na een week mogen ze weer naar huis. Kort daarop is hij jarig; hij krijgt erg veel cadeautjes, waaronder een harlekijntje. De invloed van de oorlog wordt steeds voelbaarder, met name de Jodenhaat wordt duidelijker. De kruidenier wil niets meer aan hen verkopen, maar de glazenwasser komt nog steeds.

II
Hij moet nu een Jodenster dragen. Bij een inval door soldaten moeten ze hun huis uit. Ze moeten naar het Muiderpoortstation, waar ze op de trein gezet worden naar Westerbork. De ouders denken of willen denken dat ze naar Palestina gaan; ze hoeven alleen nog maar de papieren klaar te krijgen. Op een dag worden er mensen omgeroepen die weg mogen uit dit kamp. Zij horen daar ook bij. Helaas gaan ze niet naar Palestina, maar naar een ander kamp waar zijn vader gescheiden wordt van hem en zijn moeder.

III
Hij mag in het nieuwe kamp af en toe mee om de keukenpannen schoon te maken, pas de tweede keer snapt hij dat hij ze leeg moet eten. Op vaders verjaardag zien ze vader eindelijk weer, moeder heeft een taart gemaakt van aardappelen en broodkruimels. Als zijn vader ziek wordt en naar de ziekenbarak moet bevalt hem dit wel, omdat hij zijn vader nu vaker ziet. Als hij van de dokter zijn moeder moet gaan halen omdat zijn vader niet lang meer heeft te leven verdwaald hij en vergeet de boodschap door te geven. Toch zijn ze er net op tijd bij om vader te zien sterven. Nu moet hij van de grote kinderen een proef afleggen om te bewijzen dat hij bij de groten hoort. Hij moet het ketelhuis binnengaan, hier blijken allemaal lijken te liggen. Als hij zijn moeder hierover vertelt, zegt zei dat dit het knekelhuis heet. Hij mag er nooit meer komen en wordt van top tot teen behandeld met ontsmettingsmiddel.

IV
Moeder en hij vertrekken weer met een andere trein. Nog steeds wordt hem verteld dat ze op weg zijn naar Palestina. Hij heeft geslapen en zijn moeder vertelt hem dingen die hij zich niet kan herinneren. Zij zegt hem dat ze al twee weken in de trein zitten. Als de trein voor langere tijd stopt gaat hij met Trude, een vrouw die hij al kent van voor het kamp, brandnetels zoeken om soep van te koken. De volgende dag komen de Russen hen bevrijden, ze nemen de Moffen mee. De mensen uit de trein worden ondergebracht in verschillende huizen in Tröbitz. Zijn moeder is ziek en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Hij slaapt bij Trude en Eva op een kamer. Hij bezoekt zijn moeder nog een keer in het ziekenhuis. Ze is er slecht aan toe, het lijkt of ze gek geworden is. Later zegt Trude dat de weg afgesloten is en hij niet naar zijn moeder kan, maar ze liegt want zijn moeder is dood. Eva vertelt hem dat zijn moeder dood is. Hierop wordt hij zo boos op Trude dat hij koorts krijgt en vijf dagen ziek op bed ligt.

V
Met een Canadese vrachtwagen gaan ze terug naar Amsterdam. Meneer Paul en zijn vrouw willen hem wel adopteren. Eerst weigert hij te eten. Hij kotst ook alles uit, maar omdat hij nu een grote jongen is, hij is immers acht, moet hij het zelf opruimen.
Bron; scholieren.com/samenvatting kinderjaren-> http://www.scholieren.com/boekverslag/45359

Opdracht 

Boekverslag Hoe duur was de suiker

https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/0/1/6/5/9200000009735610.jpgBoekverslag  Wietse Talsma7
Hoe duur was de suiker
Cynthia MC Leod
Ik vond dit boek makkelijk te lezen, de schrijfster gebruikt namelijk niet al te moeilijke woorden en beschrijft omgevingen heel mooi. Ook vond ik het leuk dat ze Surinaamse begrippen gebruikt zoals Misi (meester) en Basya (negeropzichter). Ik heb al eens eerder een boek over slavernij gelezen “Twelve years a slave” van Solomon Northup dat boek was engels en iets minder duidelijk dan het boek van Mc Leod. Hoe duur was de suiker is ook een heel erg confronterend boek omdat het echt gebeurt is. Het doet je realiseren hoe erg de slavernij wel niet was en hoe raar het er wel niet aan toe ging op de plantages. Dit boek is een echte aanrader!
Samenvatting
Hoe duur was de suiker?
Hoe duur was de suiker? is het succesvolle romandebuut van Cynthia Mc Leod. De zusjes Elza en Sarith wonen op een suikerplantage in Suriname. Het is de tijd van de bloeiende suikercultuur, maar het is erg onrustig in het land. Er is veel angst voor opstandige slaven, die onder leiding van guerrillaleider Boni aanslagen plegen op plantages. Ondanks hun beschermde opvoeding komen Elza en Sarith toch in aanraking met de opstandelingen en hun strijd tegen de kolonisten... Door historische feiten te verweven met het drama van een plantersfamilie en hun slaven, weet Mc Leod op fascinerende wijze een beeld te geven van een roerige episode in de Surinaamse geschiedenis.
‘Verhaal van onschatbare waarde.' De Telegraaf
'Een meeslepend boek.' Het Parool
Cynthia Mc Leod werd in 1936 in Paramaribo geboren. Van Hoe duur was de suiker? zijn 80.000 exemplaren verkocht in Nederland en Suriname.
Bron: Bol.com, Hoe duur was de suiker samenvatting.

Opdracht J tekening
Links bovenin het papier heb ik een plantage huis getekend. In zo’n huis woont de opzichter en zijn familie. In een plantage huis mochten alleen huisslaven komen, de hoofdpersoon van het verhaal is ook een huisslaaf. Het plantage huis is getekend vlak naast een rivier. De rivier gebruikten de mensen vooral als transportmiddel. De rivier gaat namelijk rechtstreeks naar Paramaribo (hoofdstad en handelsplaats). Groot in het midden heb ik de strenge en onsympathieke plantage eigenaresse uit Nederland getekend met 2 van haar slaven. Ze is heel rijk en is heel erg arrogant. Ze is wanhopig want ze wil niet alleen sterven en wil daarom zo snel mogelijk met een rijke man trouwen.   


Boekverslag Het Instituut

http://www.lezerslounge.nl/images/boeken2/1188.pngHet Instituut          Vincent Bijlo
Wietse Talsma Klas: H4d.
Het Instituut is een leuk, grappig en ook wel een beetje zielig boek dat gaat over een jongentje Otto Ikking 11 jaar die in een instituut  woont. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon en daardoor kom je veel te weten over de meningen van de hoofdpersoon. Ik vind dat een fijne en duidelijke manier om te begrijpen waar het over gaat. De woordkeuze van de schrijver is makkelijk en daardoor is het boek ook makkelijk te lezen. Soms vond ik het boek een beetje te grof. De schrijver gebruikt bijvoorbeeld veel scheldwoorden. Als ik dit boek ga vergelijken met mijn vorige boek dat ik heb gelezen vind ik mijn vorige boek (Michiel de Ruyter) wel leuker. Ik vond het verhaal van Michiel de Ruyter leuker omdat dat verhaal echt gebeurt is. Verder zou ik dit boek wel aanraden want het is lekker kort en er zit veel humor in.   
Samenvatting; 
Het Instituut is de eerste roman van cabaretier Vincent Bijlo. Hij vertelt in dit hilarische en bitterkomische boek het verhaal van Otto Ikking, die op een school voor blinden en slechtzienden zit. Noch daar noch bij zijn ouders voelt hij zich thuis. Hij is een ontheemde blinde, ten prooi aan de grillen van de valide wereld. Hij smeedt plannen om het internaat te ontvluchten, wil een glanzende carrière bij de radio en ontdekt op de tast hoe zijn vriendinnetje er overal uitziet. Maar vooral wil hij zich een herbergzame plek verwerven in een wereld die zich voordoet als één grote valkuil.
Bron: Achterkant boek.
Opdaracht D.
Otto Ikking is een depressieve jonge die van alles en nog wat meemaakt in het instituut. Het einde vind ik echter helemaal niet leuk of bijpassend. Voor het einde van het verhaal (de laatste twee bladzijden) is Otto net opgehaald door zijn nieuwe ouders (zij biologische ouders zorgen niet goed voor hem)hij zou daarna naar meer de inrichting of zijn ouders zien. In de laatste twee bladzijden word verteld dat Otto een keer terug keert naar het instituut. Hij haalt daar benzine uit de brommer van een oud leraar van hem en smeert over het hele terrein. Vervolgens brandt hij de hele inrichting af met vrienden en leraren er nog in.
Dat vind ik geen leuk einde. Otto is in het begin helemaal enthousiast over zijn beste vriend en aan het eind verbrandt hij hem gewoon alsof het niets is. Maar ook aardige leraren waarmee hij een band had worden gewoon verbrand. In het boek wordt het ok niet echt duidelijk gemaakt dat Otto de inrichting heel erg haat.
Dit zou mijn einde zijn: Otto nam afscheid van de leraren die hem jaren les hadden gegeven en gaat mee met de ouders van zijn vriendinnetje. Ze gaan op vakantie naar Luxemburg.
Na de vakantie is Otto gaan wonen bij de ouders van zijn vriendinnetje. Van zijn vader heeft hij nooit meer gehoord en zijn moeder moet voor de rest van haar leven in het gekken huis blijven wonen.

Misschien is dit einde een beetje kort maar ik vind dit véél beter passen bij het verloop van het verhaal.